Українські рефератиучбові матеріали на українській мові

RefBaza.com.ua пропонує студентам та абітурієнтам найбільшу базу з рефератів! Також ви можете ділитися своїми рефератами для поповнення бази.

Орнитофауна плодових садів

Сторінка 4

У зяблика бувають дві кладки влітку. Перша кладка Півдні ареалу буває приблизно середині квітня, північ від в травня. Друга кладка не раніше у першій половині липня. Перша містить 4-7 яєць, з темними цятками, на другий кладці яєць менше. Розміри яєць 17х22—13,7х15 мм.

Насиживает одна самка 12-13 днів, самець зрідка змінює її. Майже стільки часу триває вигодовування пташенят, у якому бере участь самець.

Перші дні дорослі продовжують підгодовувати літніх молодих, але потім залишають їх і приступають до другої кладці. У вересні закінчується линяння і розпочинається осінній відліт, що триває у жовтні і листопаді.

Зяблики переважно зерноядные птахи, харчуються насінням різних деревних і чагарникових порід, бур'янів та інших рослин. Истребляет шкідливих комах, що є велике значення сільському господарстві.

Зяблик є у Європі, Азії, Африці, Північної та Південної Америці. Населяет лісу, тундри, гори, культурні ландшафти.

2.4 Загін Воробьинообразные (Parseriformey); Сімейство Вьюрковые (Fringillidae); Вигляд Зеленушка звичайна (Cheoris choloris)

Охоче гніздиться по узліссям хвойних і листяних лісів, воліє густі зарості чагарників і дерева із густою кроною. Ця пташка уникає великих лісових масивів, і навіть великих чагарникових заростей, їхнім виокремленням хащі. Часто селиться у дитсадках, парках, скверах, в заплавних гаях з чагарником. Зеленушка розміром із горобця, масою 20-28 р. Серед інших вьюрковых її легко відрізнити по масивному, правильної форми дзьобу, яскравому жовтому брюшку. При польоті вона видає звуки « ти, ти, ти…», «р-э-эй-ли», чи «ню-й». Характерний кінець нескладної коротенькій пісеньки, що є хіба що буркітливий і розтягнутий вигук: «итжж…»

Повертаючись з півдня у квітні й невдовзі розбиваються на пари. Саме тоді можна спостерігати токующие польоти самців. Самцы сідають на вершини дерев, голосно співають і часом із неї злітають у повітря, де, розпустивши крильця і хвіст, кілька днів ширяють планувальним польотом, та був приземляються на теж місце, або на її вершину іншого дерева. Після спаровуються пари зеленушок вибирають підходяще місце і розпочинають будівництві гнізда. Будує одна самка, а самець зрідка допомагає їй. Гніздо розташований гілках дерев в розквіті трохи більше 2,5 м. У підхожих місцях зеленушка селиться колоніями, і однієї ялинці можна знайти 2-3 гнізда. Гнезда голенообразные, з глибоким лотком, зроблено досить брутально й рыхло з стеблинок, корінців, травинок; зовні у судинній стінці помітні мох.

Лоток выстилается м'якими травинками, кінським волоссям, пір'ям. Розміри гнізда: діаметр лотка 7,5-12 див, глибина лотка 4,5-5 див. Гніздо зазвичай брудна т.к. з приходом пташенят краю його обростають послідом, який батьки несуть.

Кладка з 4-6 сливочно-белых яєць з цяточками. Розмір яєць 18х24—12х16мм.

Кладок у зеленушки зазвичай буває дві. Первая—в кінці квітня, друга першій половині липня. Друга кладка буває далеко ще не в усіх птахів. Насиживает одна самка, самець перебуває поблизу. Тривалість насиживания 12-14 днів, вигодовування триває 13-14 днів, іноді до 17. відгодовують пташенят батько й мати. Вылетевших пташенят кілька днів продовжують ще годувати переважно самець. За тиждень молоді хором співають і переходять до способу життя. Незабаром вони об'єднуються за кількома виводків в зграйки з 10-15 птахів та кочують поблизу місця виведення. Після другої виведення зграйки зеленушок збільшуються до 30-35 особин і переходять до кочовому способу життя, віддаляючись від гніздових місць. Під час кочевания вони відвідують опушки, поля, городи, іноді роблять нальоти на посіви конопель й соняшнику. поступово у вересні також кочівлі птахів подовжуються і із настанням осені перетворюються на переліт до південним зимовкам.

Кормится зеленушка землі в низьких гілках чагарників і бур'яні. Поедают вони, як рослинний і тваринний корм. Влітку вони годуються переважно насекомыми—жуками , мурахами; у другій половині лета—ягодами і насінням рослин.

Поширення: Середня та Південна Європа, на севере—до 65° с.ш., Норвегія, Швеція; до 60° с.ш.-на Уралі, Півдні до азовських островів; північний захід Африки, Балкани.

2.5 Загін Воробьинообразные (Parseriformey); Сімейство Трясогузковые (Motacielidae) Вигляд Лісовий коник (Anthus tririaeis).

Гнездящаяся і перелітний птах. Невелика за величиною подібна з горобцем, а більш струнка. Довжина лісового коника 160-180 мм, маса 21-23г. Средних розмірів, дзьоб тонкий, загострений на кінці; ноги тонкі, добре пристосовані до беганию землею. Від інших ковзанів відрізняється сильно загнутим пазуром заднього пальця.

Забарвлення скромна. Спинная сторона тіла жовтувато-сіра з темними плямами. Брюшная сторона ржавчато-желтая з чорно бурими поздовжніми плямами на зобі і грудях. Слабовырезанный хвіст черновато-бурый, зі світлим облямівкою по зовнішньому краю. Крила буроватые з темними і світлими пестрянками. Половой диморфізм в забарвленні не виражений.

У центральній частині ареалу лісової коник є у квітні. Відразу прилетівши птахи займають свої характерні гніздові місця: різноманітні рівнинні й гірські лісу. Невдовзі по прильоту можна почути дуже характерну гучну пісню можна побачити токовый політ лісового коника. Співаючий самець сидить зазвичай на гілці де-небудь під самої верхівкою великого, стоїть кілька осторонь дерева. Щойно почавши пісню, він злітає і , тремтячи крильцями, піднімається досить високо, досягнувши піка, змінює пісню й починає спускатися вниз, плануючи на широко розставлених крилах і приземляться на гілку, з якою злітає. Тут пташка дзвінкої треллю й ними закінчує свою пісню.

Своє нескладне, але нам дуже аккуратоное гніздо лісової коник влаштовує землі, близько пнів чи купин, під бур'яном на лісових галявинах. Чашеобразной форми гніздо звито з сухих стебел рослин, більших у зовнішніх стінках й менші у внутрішніх. Подстилка в гнізді відсутня.

У сезоні буває дві кладки: У першій зазвичай 5 яєць, на другий частіше 4. Забарвлення мінлива. Насиживание триває 10-12 днів. Приблизно стільки на той час проводять у гнізді і пташенята. У перебігу тижня самець і самка догодовують їх поза гнізда.

Більшу частину свого здобичі вони ловлять на добре освітлених місцях: її становлять равнокрылые, гусениці, жуки, рідше мухи, перепончатокрылые.

Ця перелітний птах зимує в приземноморских країнах Західної Європи, у передній Азії, на Індостані, а Африці і його північних областях.

2.6 Загін Воробьинообразные (Parseriformey); Сімейство Трясогузковые (Motacielidae) Вигляд Біла трясогузка (Motasilla alba).

Невелика, але ж надто струнка пташка. Цю витончену позначку фарбують долинні тонкі ноги і дуже довгий прямостоячих хвіст: від кінчика дзьоба остаточно хвоста близько 200 мм, їх близько половини довжини посідає хвіст. Важить всього 20-23г. Дуже спритно і швидко бігає землею, пташка безперервно потряхивает своїм хвостом, висловлюючи свою занепокоєння.

Оперенье білої трясогузки світле, переважно білих хусток і сірих тонів, на горлі і грудях велике чорне пляма, але в темряві чорна шапочка, різко відрізняється від білих чола і щік і серовато-белого черевця. Хвіст чорний, але крайні стернові пера білі. Крила згори буровато сірі з чередующимися поперечними широкими чорно-білими і вузькими смужками. Самка з фарбування подібна до самцем. Молоді птахи згори брудно чорні з чорнуватим надхвостьем, а горло, зоб, передня сторона грудях та боки голови в них серовато-бурые з охристым нальотом.

Прилетают досить рано, щойно краю річок починають звільнятися льоду. Можна зауважити невеликі зграйки, займаються пошуком комах.

Приблизно місяць після прильоту біла трясогузка вдається до спорудженню гнізда. Устраивает їх пташка десь у дерев'яних спорудах близько води, в дуплах, кугах хмизу, між корінням, у невеликому поглиблення обриву чи ями.

Саме гніздо має вигляд неглибокої чаші, стінки якої складено рыхло і недбало з напівзгнилих і размочаленных стебел і листя рослин. Лоток звитий із шерсті тварин і звинувачують кінського волосу. Кладка полягає зазвичай їх 5-6 яєць, покритими слабозаметным ясно-сірими цятками та крапками.


Схожі реферати

Статистика

1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19