Українські рефератиучбові матеріали на українській мові

RefBaza.com.ua пропонує студентам та абітурієнтам найбільшу базу з рефератів! Також ви можете ділитися своїми рефератами для поповнення бази.

Орнитофауна плодових садів

Сторінка 3

Для перерахунку підсумків маршрут обліку площею 1 кв. км ми користувалися формулою Р.Л. Наумова (1965).

М—обилие виду на 1 кв. км;

m—число врахованих особин;

2d—полоса виявлення виду;

С—длина маршруту в км;

А—показатель активності птахів.

Розрахунки здійснювалися за кожним видом. Ми ухвалили показник активності (А) за 0,7 як середню величину.

У зв'язку з деякою невизначеністю орнитологической термінології, не вводячи новопонять, доцільно дати пояснення тим термінам, також включених у цю роботу.

«Населення птиц»—совокупность особин різних видів птахів, які населяють конкретний ділянку.

«Плотность»—понятие ідентичне «обилию»—означает число особин птахів на дисконтну одиницю (О.П. Кузякин, 1962; І.В. Ізмайлов, 1969).

«Частка участия»-процент особин кожного виду від загальної кількості зустрічей особин всіх видів дисконтних птахів.

За показниками щільності птахи поділяються на численних, звичайних, рідкісних. Іноді застосуємо термін «дуже численні» і «дуже рідкісні» (О.Н. Кузякин, 1962).

«Дуже многочисленные»-плотность становить від 100 і більше особин (від 50 пар) на 1 км2.

«Многочисленные»-от 10 до 99 особин (5-50 пар) на 1 км2.

«Обычный»-от 1 до 9 особей(0,5-5 пар) на 1 км2.

«Редкий»-от 0,1 до 0,9 особини (0,05-0,5 пар) на 1 км2.

«Дуже редкий»-менее 0,01 особин (0,005 пари) на 1 км2.

«Фоновые птицы»-многочисленные та звичайні разом узяті.

За відсотком зустрічей (частка участі) птахи поділяються на доминантов, содоминантов, другорядних і третьорядних (О.П. Кузякин, 1962).

«Доминанты»-степень домінування понад 10%.

«Второстепенные»-доля участі від 1 до 9%.

«Третьестепенные»-доля участі від 0,1 до 0,9%.

Глава II. Літературні даних про біології деяких птахів, які населяють плодові сади.

2.1 Загін Воробьинообразные (Parseriformey); Сімейство Славковые (Syeviidae); Вигляд Садова славка (Syevia borin Boolol).

У чагарниках, переважно по узліссям лісів, гніздиться садова славка. Зустрічається вона у переліску лісових масивів, але вже більше по проясненим ділянкам.

Пісня її, рівна за силою звуків, ніжна, без пауз. Під час співу будь-коли злітає.

Навесні прилітає порівняно пізно у квітні-травні. Відразу по прильоту самці починають співати. Спів дуже звучне, ніжне нескладна, типове для славок «говорок», одноманітне і дуже тривалий, завдяки чому садова славка складає основне фон лісового хору.

Садова славка має довжину тіла 150 мм, хвоста 60-65 мм, крила 70-80 мм. У дорослого самця лоб і тім'я коричневі, потилицю і вийшла шия і надхвостье сірі, решта оперення спинний боку тіла оливково-бурая. Маховые і стернові пера буроватого кольору. Брюшная сторона сірувата з охристым відтінком з обох боків. Самка має рыжевато-бурую шапочку і більше буру забарвлення верхньої та нижньої боку тіла. Клюв довжиною 12-15 мм, темно-розовый, ноги сірий-сіру-сіре-сіра-свинцево-сірі. Очі світло-карі. У цілому нині статура цієї птахи тонке, витончене. Самка кілька дрібніший від самців.

Будівництво гнізда триває 6-11 днів. Помещает гніздо в кущах чи молодих деревах, на нижніх гілках високих дерев, в заростях кропиви, іноді землі. Гніздо будь-коли заплітається за стебла чи галузі, а утискується з-поміж них і спирається ними.

Гніздо має форму глибокої чаші, рыхло сплетеної з сухих стебел трав. Внутрішній шар зроблено їх понад жорстких материалов—корешков і кінського волосу. Розміри гнізда: діаметр лотка 5-6 див, глибина лотка 2,5-5 див.

Нинішнього року дві кладки: перша містить зазвичай 5 яєць, вторая—4. забарвлення яєць мінлива. Частіше вона сіро-зелена з коричневими чи сіруватими цятками. Розміри яєць 18-22*13-16 мм. Насиживают два батька протягом 11-12 днів. Птенцы вылупляются у різних числах червня. Друга кладка буває кінці червня початку липня.

Харчується садова славка комахами і у кінці літа годується плодами жостеру, бузини, бересклета. З комах переважно поїдає жуків і гусені, які живилися листям і плодами дерев і чагарників, наприклад, довгоносиків. При масовому поїданні будь-якого шкідника садова славка разом з іншими птахами справді його знищує.

Отлет починається у серпні й триває незалежності до середини жовтня.

Поширені у Європі в Азії. У России—на півночі, до Архангельська, на востоке—до Алтаю, на юге—до Закавказзя. Зимует в тропічної та південної Африці.

2.2 Загін Воробьинообразные (Parseriformey); Сімейство Пташковые (Passeridae); Вигляд Воробей польовий (Passer montanus).

Частий мешканець сіл й околиць городов—полевой горобець. За величиною трохи менше будинкового, але стрункішим, його маса 20-25гр. Телосложение щільне, голова округла, шия коротка. Клюв конічну форму. Крила в багатьох короткі закруглені. В нього коричневе тільце, чорні скобочки на білих щоках і ще дві смужки на крилах. Самець і самка вирізняються майже однаково.

Дорослі птахи змінюють одну чи дві десь у року. У разі восени буває повна линяння, а весной—частичная.

Полєвой горобець часто гніздиться далеко від людського житла. Устраивая гнізда в дуплах дерев, в гніздах граків, сорок. Гнездятся колоніями чи окремими парами. Охоче заселяє штучні гніздування. Поселення польових горобців можуть рік у рік займати одні й самі гніздування

До откладке яєць приступає наприкінці квітня. Повна кладка містить зазвичай 5 яєць. У другій кладці 3-5 яєць. Розміри яєць 18х22-12х16 мм. Насиживание триває 11-12 днів.

Птенцы вылупляются сліпими і голими. Терміни другий кладки помітно варіюють члени колонії. Яйця білою та сіруватою забарвлення з частковими поздовжніми цятками.

У послегнездовой період, наприкінці серпні, дорослі й молоді птахи збираються у зграї, нападають на поля хлібних злаків, завдаючи місцями значної шкоди.

Откочевывать з гніздових місць польовий горобець розпочинає середині листопада . восени й узимку нерідко годується у загальних з домовиком горобцем зграях.

Полєвой горобець трохи більше насекомояден. Значна частка власності поедаемых їм у період гніздування комах відносять як до корисним, і до байдужим. Взимку приносить користь, скльовуючи насіння бур'янів.

Поширені у Європі, Сирії до Якутска, Японія, Корея, Азії, Кавказі, Ірані обліковано і від Афганістану до північного заходу Африки.

2.3 Загін Воробьинообразные (Parseriformey);Семейство Вьюрковые (Fringillidae);Вид зяблик (Pringilla coclebs).

Майже у кожному лісі можна зустріти зяблика. Пташка ця менше горобця, масою 20-28 р.

Самця легко дізнатися по характерним гарному оперенню: лоб чорний, гору голови каштановий з розоватым відтінком. Спина каштанова з сірувато-зеленими вузькими облямованими пір'ям. Поясница зелена.

Зяблик майже найчисельніша птах наших лісів. Зустрічається переважають у всіх типах лісів, у дитсадках і парках, вона віддає перевагу ділянки змішаного лісу, їх негусті ельнички. Глухих, зарослих місць уникає, оскільки часто опускаються за кормом на грішну землю. Зяблика неважко знайти по змінній звуковий пісні, по різкого, схожим на крик великий синиці пиньканью («пинь-пинь-пинь), по так званому «рюму»-ретмично повторюваному звуку в роді « рю…рю…рю…». Найчастіше рюмит зяблик вечорами при заході сонця чи похмуру погоду.

Навесні зяблики прилітають рано, причому самці прибувають кілька днів раніше самок. У північних частинах ареалу вони прилітають у другій половині квітня, в южных—начиная з кінця лютого перших чисел березня.

Будувати гнізда зяблики приступають через місяць прилетівши. Будує його одна самка протягом 6-7 днів, самець допомагає їй, приносячи будівельний матеріал. Міститься вона завжди на деревах, в розквіті від 1,5 до 15 м, частіше 2-4 м від Землі. Гніздо майстерно споруджено. Вона має вид глибокої чаші з щільними стінками, виготовленими зі сухих травинок, прутиков і стеблинок моху. Зовні гніздо обмуровывается лишайниками тонкими, плівками деревини чи шматочками кори того дерева, у якому його поміщають. Лоток зсередини выстилается павутинням, кінським волоссям, вовною, пір'ям, рослинним пухом. Помещается гніздо в роздоріжжі стовбура чи горизонтальному суку у певній віддаленні від стовбура. Розміри гнізда: діаметр лотка 5-7 див, його глубина—3,5 див, высота—5-8 див.


Схожі реферати

Статистика

1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19