Українські рефератиучбові матеріали на українській мові

RefBaza.com.ua пропонує студентам та абітурієнтам найбільшу базу з рефератів! Також ви можете ділитися своїми рефератами для поповнення бази.

Орнитофауна плодових садів

Сторінка 13

Методи: Словесні: розповідь із елементами розмови, фронтальний опитування, повідомлення учнів.

Наочні: демонстрація таблиць, малюнків, фотознімків, і опудал птахів.

Устаткування: Таблиці: «Хищные птахи», «Птахи культурних ландшафтів», фотографії, опудала птахів, малюнки.

Циклограмма уроку.

1. організаційний момент (2 хв).

2. перевірка домашнє завдання (6 хв).

3. вивчення нового матеріалу (25 хв).

4. узагальнення (5 хв).

5. домашнє завдання, оцінки за урок (2 хв).

Хід уроку.

1. організаційний момент.

Учитель: Здрастуйте, хлопці. Сідайте.

2. перевірка знань по попередньої темі.

Питання: Що ви вивчали на минулому занятті.

Відповідь: Тему: «Хищные птахи».

Питання: які загони хижих птахів ви знаєте?

Відповідь: загін Денні хижі птахи, загін Сови.

Питання: Правильно. З яких ознак виділяють загін денних хижаків ?

Відповідь: більшість хижаків харчуються хребетними тваринами. У зв'язку з цим вони теж мають ряд пристосувань: пазурі вони довгі, гострі, крючковидные—или вони хапають і умерщвляют видобуток дзьоб короткий, міцний, кінчик його крючковидно загнуть внутрь—им вони розривають видобуток на частини. Політ швидкий.

Охотятся вдень тому цю групу птахів обединили до загону Денні хижі птахи.

Питання: молодці, вірно. Яких представників загону ви можете назвати.

Відповідь: Сокіл, сапсан, чорний коршак, чорний гриф, скопа, орлан белохвост.

Питання: Правильно. Назвіть представників загону сови?

Відповідь: Филин, біла сова, ушастая сова, домовик сич.

Питання: ніж сова відрізняється від птахів з ряду Денні хижаки?

Відповідь: сова полює за здобиччю вночі. Днем сова ховається в затишних місцях і його рідко помітні.

Питання: правильно. Які ж пристосування є в сов у зв'язку з нічним способом життя?

Відповідь: величезні очі з широко раскрывающимися зіницями здатні вбачати у реформі темряві незначні предмети, чуйний слух уловлює незначні шерехи. Політ сов безшумний, що дозволяє спостигати видобуток.

3. Вивчення нового матеріалу.

Учитель: молодці, хлопці: ми із Вами згадали хижих птахів, але у природі є безліч різних загонів птахів. Птахи широко розселилися на всій земній кулі. Вони зустрічаються лісом, поле, на річці, у дитсадках, горах, містах і селищах. На сьогоднішньому уроці ми із Вами познайомимося з найвідомішої вам групою птиц—культурных ландшафтів.

У разі культурних ландшафтів міст і поселков—в парках, садах, і навіть на луках і полях живуть найвідоміші вам птахи. Проти них першу чергу належать представники загону Воробьинообразных. Питання: Хлопці, назвіть представників цього загону.

Відповідь: домовик горобець, польовий горобець, грак, сорока, ворона, ластівка, синиця.

Учитель: молодці, все вірно. Всі ці птахи ставляться до загону воробьинообразные. У загін входять величезну кількість видів тварин і сімейств. Понад половину які населяють землю птахів належить до цього сімейству.

У плодових садах р. Мічурінська по проведеним нами дослідженням найбільшою кількістю відрізняється загін воробьинообразные—77,9% від загальної кількості всіх видів птахів саду.

Воробьинообразные—птицы дрібної і середній величини. Клюв вони різної форми, частіше більш-менш прямий. Цевки і пальці помірної довжини, пальців чотири. Крила можуть бути досить довгі, і гострі (як в ластівок) чи короткими і тупими.

Більшість видів воробьинообразных птахів пов'язані з деревної і чагарниковою рослинністю. Деякі їх, наприклад, пташки і поползни проводять все життя на деревах. Воробьинообразные—моногамные птенцовые птахи. Їх характерно пристрій старанно зроблених гнізд, що вони будують на деревах, землі, стадіонах, на людських спорудах. Їжа воробьинообразных різноманітна. величезне більшість наземні птахи. Нині ж хлопці, послухаємо повідомлення про найважливіших сімействах воробьинообразных, які підготували ваші товариші. Під час уроку вам необхідно заповнити таблицю:

Загін воробьинообразные.

Сімейство

Представники

Характерні особливості сімейства

     

(Демонстрація таблиць тощо.)

Повідомлення №1: «Сімейство Ткачиковые».

Дане сімейство об'єднує досить різних за зовнішнім виглядом птахів. Більшість видів веде деревне спосіб життя. Телосложение їх щільне, голова округла, шия коротка. Клюв конічну форму, крила в більшості видів короткі закруглені. По землі пересуваються стрибками. Любить купатися у пилу чи попелі. Тримаються зграями, деяких видів навіть протягом гніздування.

Домовый воробей—одна із найбільш найпоширеніших птахів, які живуть поруч з людиною. Вага його становить 23-25 р. він відрізняється коричнево-бурой забарвленням із сірою «шапочкою», самець має чорні горло і груди, самка вся буровато-серая, черевце кілька світліше.

У нашій місцевості домові горобці переважно осілі птахи, повністю приспособившиеся до життя поблизу людини. Взимку часто зустрічаються тут, близько сміттєвих баків і смітниках. Гнезда горобці влаштовують під дахами дерев'яних будівель, в щілинах обшивки, в старих штучних гнездовьях. Взимку вони харчуються переважно зерновими, можуть відвідувати годівниці, навесні під час вигодовування пташенят вони поїдають комах та його личинок, половину з яких належить до шкідників: хрущ, хлібна черепашку, яблонный цветоед чи довгоносик, гусениці нектарного шовкопряда і листовійка. тільки одному виводка птахи збирають 500-700 комах. Воробьи підбирають насоренные насіння сільськогосподарських культур, покидьки різних продуктів, можуть поїдати хлібні злаки, і навіть насіння бур'янів, навесні склевывают квіткові нирки з дерев.

У сільській місцевості, околицях міст і селищ, на скотних дворах і сільських дорогах часто зустрічається польовий горобець. За величиною він має кілька менше будинкового горобця, але стрункішим його. Відрізняється по стрункому тілу, коричневому темряві, чорним плямам на білих щічках та двом світлим смужкам на крилі.

Гніздиться він переважно у природною обстановке—по узліссям гаїв, в рідколісся, стадіонах, у великих садах, на луках і полях.

Полєвой горобець трохи більше насекомояден, ніж домовик. Взимку завдає користь, скльовуючи насіння бур'янів.

Учитель: горобці належать до тих небагатьом видам пернатих, котрі почали нашими постійними сусідами на міських і сільських вулицях. Області проживання цих птахів простягнулися від Мису Доброї Надії у Африці, до Сінгапуру в Південно-Східної Азії. Можна гадати, спонукало горобців, що у різних кінцях цього величезного простору, незалежно друг від друга відмовитися від споконвічними місцями проживання і переїхати на проживання ближче до людей.

За сезон пара будинкових горобців навіть у поміркованих широтах встигає висидіти близько трьох виводків, і деякі самки, змушені поповнювати загиблі кладки, зносять до п'яти повних комплектів яєчок. Полевым горобцях вдається виростити дві виводка навіть у Заполяр'я.

Питання: Яку користь приносять горобці?

Відповідь: скльовуючи комах та його личинок, насіння бур'янистих рослин горобці приносять користь.

Питання: Хлопці, які особливості розглянутої сімейства?

Відповідь: більшість видів веде денний спосіб життя. Телосложение щільне, голова округла, шия коротка, дзьоб конічну форму. Крила в багатьох видів короткі закруглені. По землі пересуваються стрибками. Люблять купатися у пилу й попелі, триматися зграями.

Учитель: вірно, і тепер послухайте таке повідомлення.

Повідомлення №2: «Сімейство Врановые».

До цього сімейству ставляться найбільші представники загону Воробьинообразных. Їх характерно щільне статура, сильний, великий, конічну форму дзьоб: оперення чорною або строкатої забарвлення, в багатьох з металевим блиском. Половой диморфізм виражається лише розмірах: самці крупніша самок. У Тамбовської області зустрічається 7 видів даного сімейства. У тому числі в плодовому саду р. Мічурінська виявлено було дві виду: грак і сорока.


Схожі реферати

Статистика

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 19